SUPLEMENTY 1. Kreatyna : jest ergogenikiem sportowym gdyż poprawia zarówno wydolność tlenową jak i beztlenową oraz poprawia wytrzymałość, siłę i masę mięśniową. Szerokie działanie kreatyny związane jest z jej funkcją transportową i magazynową rodników fosforanowych - najważniejszych molekuł energetycznych i regulatorowych komórek. Wiele osób [...]
pozytywne funkcje: * zwiększenie objętości i masy kału - błonnik posiada zdolności dużego wiązania wody i tworzy podłoże dla rozwoju korzystnej mikroflory a także posiada właściwości gazotwórcze. Ułatwia to szybsze usunięcie resztek pokarmowych z ustroju i zapobiega zaparciom * regulowanie perystaltyki jelit - frakcje rozpuszczalne tworząc żele [...]
Znad Morza śródziemnego W wielu przypadkach Piramida Zdrowego Żywienia przypomina starszą piramidę opracowaną przez Oldways Preservation & Exchange Trust (pozarządową organizację promująca zdrowy tryb życia) i Harvard School of Public Health. Piramida Diety Śródziemnomorskiej została wynaleziona po tym, jak naukowcy zauważyli, że ludzie, [...]
Kwas szczawiowy (szczaw, szpninak, rabarba) i kwas fitynowy ( produkty zbożowe i strączkowe) obniażają przyswajalność wapnia. Nie należy produktów , zawierajacych te kwasy w dużych ilościach, podawać zwłaszcza dzieciom i ludziom starszym. Fofsor jest również składnikiem budulcowym *) % fosforu występuje w kościach i zębach, część wchodzi w skład [...]
PIERWIASTKI ŻYCIA I WITAMINY Składniki mineralne stanowią wprawdzie zaledwie 4% tkanek organizmu ludzkiego, trudno jednak przecenić ich znaczenie. Stanowią materiał budulcowy tkanek ciała ludzkiego, wchodzą w skład niektórych enzymów ustrojowych, regulują procesy przemiany materii, odpowiadają za utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi, równowagi [...]
Stretching - ćwiczenia rozciągające Stretching nie tylko poprawia wygląd, rozciąga mięśnie, ale także dobrze wpływa na kondycję i zdrowie. Jest doskonałą rozgrzewką i równie dobrym sposobem na zakończenie treningu i wyciszenie organizmu. Stretching jest dobry dla każdego. Powinien być uwzględniony w każdym programie [...]
Jesteśmy stworzeni by jeść mięso? Najbardziej genialna odpowiedź jaką można usłyszeć od kogoś, kto właśnie dowiedział się o naszym wegetarianizmie, brzmi: "Ale przecież, my jesteśmy stworzeni do tego, by jeść mięso!". Powiedzmy sobie wyraźnie: my nie jesteśmy stworzeni do tego, by jeść mięso! Istoty ludzkie nie są istotami [...]
No i zaczynam odżywiać się zdrowo i racjonalnie tzn.: - zwiększam ilość różnych tłuszczów, a ograniczam węglowodany, - wprowadzam do swojej diety różnorodne rośliny strączkowe, a ograniczam soję, - nie używam otrębów, moim źródłem błonnika są warzywa, - nie traktuje nabiału jako głównego źródła białka, ograniczam mleko, unikam UHT, - jem dużo [...]
Dzieci z nadwagą mają niedobory żelaza Dzieci, które mają nadwagę, są dwukrotnie bardziej narażone na niedobory żelaza niż ich rówieśnicy, ważący prawidłowo - poinformowali amerykańscy naukowcy na łamach pisma "Pediatrics". Przyczyną niedoborów żelaza u dzieci z nadwagą i otyłych może być nieprawidłowa dieta oraz brak aktywności [...]
Ale jaką? jest kilka... Weganizm- odmiana wegetarianizmu odrzucająca zarówno mięso, jak i inne produkty odzwierzęce (jaja, nabiał oraz miód). Ten sposób bycia odnosi się nie tylko do diety, ale również do pozostałych aspektów życia: weganie unikają m.in. skórzanych ubrań oraz kosmetyków zawierających składniki pochodzenia zwierzęcego lub na [...]
Jak prawidłowo łączyć posiłki Jeść smacznie, niskokalorycznie i zdrowo. Tak każdy by chciał. Niestety czasami to, co apetycznie wygląda na talerzu i, na dodatek, jest dietetyczne, nie zawsze bywa dobrym połączeniem dla naszego organizmu. Dlaczego tak się dzieje? Sekret tkwi w składnikach odżywczych zawartych w pożywieniu. PRAWIDŁOWE POŁĄCZENIA [...]
Myśle Ze powinno to wyglądać tak zwiększajac co tydzien inensywnosc treningowa i w razie potrzeby ciąc wegle i dopinac g bialka -Nigdy nie jadać w jednym posiłku białka i skrobi czyli np. ziemniaków z kurczakiem, a zamiast tego sałatkę z odpowiednich warzyw z owym kurczakiem -Niewskazane jest też jadanie jednego rodzaju mięsnego z drugim np. ryba [...]
Jedzenie wegetarianskiej wcale nie oznacza braku bialka:) M.in. soczewica, rosliny straczkowe i inne maja go calkiem pokazne ilosci. Kwestia jakosci jeszcze tego bialka ale akurat to nie jest wcale zle. W zbilansowanej diecie nieodzowne. Wlasnie mi sie przypomnialo ze 0,5 kg soczewicy w paczce czeka na swoja kolej :)
dermatolodzy to niestety LAICY w kwestii alergii. Twoim problemem jest wątroba, oraz nerki. zrób sobie teraz cykl regeneracyjny i zmień diete na rozdzielną: Co można łączyć? Najkrócej: białka z tłuszczami, a tłuszcze z węglowodanami. Oto prawidłowe połączenia pokarmów. Mięso — zielone warzywa Chleb, ziemniaki — zielone warzywa [...]
Zrobiłam poszukiwania za Ciebie: http://www.sfd.pl/Antykoncepcja_hormonalna_a_redukcja-t914325.html A co do napadów obżarstwa, to nie myśl że jazda na rowerze Cię przed nimi uchroni. Nikt nie wmawia też, że to strata czasu, ale moim zdaniem strata pieniędzy - jak sama mówisz, masz inne wydatki, to może zainwestuj w lepsze jedzenie? Opanowaniu [...]
czeski piesio fajny przechodzę do pytań, zacytuję to co znalazłam o diecie Atkinsa Produkty zakazane w diecie Atkinsa to: -mąka biała, ryż, mleko, wszystkie produkty zawierające cukier oraz sam cukier, koncentraty, np.: w postaci soków, wszelka żywność która jest wysoko przetworzona. W fazie I należy także ograniczyć owoce i produkty zawierające [...]
A orzechy arachidowe zaliczamy do orzechów czy strączków? Mleko kokosowe bez dodatków jest ok? Data musi być na kartce czy wystarczy po prostu przy wrzuceniu zdjęcia podpisać je stosownie? Aż tak nie będziemy sie rozdrabniać, orzechy to orzechy (ziemne i nerkowce zaliczane sa do roślin strączkowych), tak samo jak Amerykanie nie uznają zwykłych [...]
praca Hihihehe Jest możliwość ograniczenia spadku czystej masy mięśniowej nawet podczas redukcji. Należy temu przeciwdziałać poprzez odpowiedni trening i dietę. Wiele osób zaczynających odchudzanie uważa utratę wagi za jednoczesne gubienie tłuszczu nie mając pojęcia jak bardzo ważne jest ograniczenie spadku mięsni. Podstawowym błędem jest [...]